Schroth Best Practice Program®


Overview

The official Schroth Best Practice Program® is the recent development of the original program provided by the grandson of Katharina Schroth, Dr. Weiss. The Schroth Best Practice Academy is the only branch of Scoliosis management education that continues to develop with updated research science and the whole board of the Schroth Scoliologic™ Best Practice Academy is dedicated to providing the highest standard of Scoliosis specific exercises for professional trainees.

Full certification training of The official Schroth Best Practice Program® consist of basic courses with a standardized content in 4.5 days and advanced courses (SBP advanced) in 3 days. The program is designed to be easy to understand and developed by medical expert specialist, Dr. Hans Weiss (Orthopedic Surgeon, Specialist for Physical Medicine and Rehabilitation, Chiropractor with an examination in Physical Therapy), son of Christa Lehnert-Schroth and grandson of Katharina. The offcial Schroth Best Practice Program® will provide most up to date and evidence based methods in scoliosis management and also comfortable braces prescription of highest correction. All participants who successfully complete the course will receive an official certificate from The Schroth Best Practice Academyand will also be listed on their website.



Course Agenda

Schroth Best Practice® (SBP) course


Part I; Therapists only ( 2 days):

(Treatment performed and trained by the participants themselves without volunteers)


Day 1:

Lectures:
Conservative management of patients with spinal deformities:
09:00 – 10:00 Scientific evidence, indications, physiotherapy (60 min)
10:00 – 11:00 Braces (60 min)
Practical Part:
11:30 – 12:30 Physio-logic (Standing, sitting and while walking), experiencial learning session (Workout of curve patterns) (60 min)
13:30 – 15:00 Correction of the Activities of Daily Living (ADL) in standing and sitting, 3D-made-easy exercises, De-tethering exercises + first ideas of Schroth 1/2 (90 min)
15:30 – 17:00 Correction of the Activities of Daily Living (ADL) in standing and sitting, 3D-made-easy exercises, De-tethering exercises + first ideas of Schroth 2/2 (90 min)

Day 2:

Lectures:
09:00 – 10:30 (Indications, curve patterns, deformities of different etiologies). Measurements of Cobb angle (90 min)
Practical part:
11:00 – 12:30 Whole 1st. day program + first Schroth exercise (90 min)
13:30 – 15:00 Whole program + 2nd. and 3rd. Schroth exercise, De-Tethering (90 min)
15:30 – 18:00 Whole program + 4th. and 5th. Schroth exercise & examination (90 min)

Part II; Therapists & Patients  ( 2 + 1/2 days):

(Treatment of volunteers performed by the participants)

Day 3 (first group of volunteers):

09:00 – 10:30 Welcome – physio-logic – experiencial learning: curve patterns & physical examination (90 min)
11:00 – 12:30 Scoliosis patterns and correction of ADL – ADL & walking – whole program, De-tethering exercises + Schroth I (90 min)
13:30 – 15:00 Whole program + Schroth II & III (90 min)
15:30 – 17:00 Patient prognostication / patients Q&A / ATR measurements (90 min)

Day 4:

09:00 – 10:30 Whole program + Schroth IV & V (90 min)
11:00 – 12:30 Rehabilitation of walk, repetition, Q&A participants (90 min)

Second Group of Volunteers:

13:30 – 15:00 Welcome – physio-logic – experiencial learning: curve patterns & physical examination (90 min)
15:30 – 17:00 Scoliosis patterns and correction of ADL – ADL & walking – De-tethering exercises – whole program + Schroth I (90 min)

Day 5:

09:00 – 10:30 Whole program + Schroth II & III, patient prognostication / patients Q&A (90 min)
11:00 – 12:30 Whole program + Schroth IV & V, rehabilitation of walk, repetition, Q&A participants (90 min)

Eligibility

The workshops are designed for licensed healthcare practitioners, such as physiotherapists, occupational therapists, osteopaths, chiropractors and other physicians to allow the acquisition of the skills necessary to guide their scoliosis patients professionally, to diagnose curve patterns and to apply pattern specific exercises for the treatment of scoliosis.

Accreditations

Internationally accredited by official Schroth best practice academy in Germany.
No local accreditation applied.

REGISTRATION

Please click on the calendar below for registration or instant payment. There will be 10% discount for early payment 2 months prior to course date.

CourseDateLocationInstructorFee Options
Schroth Best Practise Program
Module A + B
24 October 2018
- 28 October 2018
Mediclinic City
Dubai
Fariba Taheri5,500 AED
(+275 VAT)
Register for Course
Add to Cart
More Information